In cazul psoriazisului este deosebit de important sa-ti pastrezi pielea umeda si supla. Orice urma de uscare va inrautati descuamarea, inrosirea si mancarimile, care la randul lor vor agrava si mai mult boala.
Faceti baie cu apa calduta in care ati adaugat fulgi de ovaz. Ajuta la ameliorarea mancarimilor si hidrateaza straturile pielii.
Cand va uscati pielea cu prosopul, tamponati-o; nu o frecati sau sterge. Acesta este unul dintre obiceiurile bune pe care le puteti adopta pentru a avea grija de pielea dumneavoastra.
Aplicati emolienti si agenti de hidratare. Emolientii inmoaie pielea. Agentii de hidratare blocheaza la interior umezeala proprie pielii pentru a preveni uscarea si craparea acesteia. Una dintre cele mai bune metode de a face acest lucru este de a aplica o crema hidratanta dupa baie. Utilizati astfel de creme in mod regulat pentru a preveni mancarimile si durerea cauzata de pielea uscata si pentru a reduce descuamarea si inflamatiile. O lotiune care contine uree este de preferat in timpul zilei si o crema sau un unguent (daca nu va deranjeaza putina mizerie) in timpul noptii pentru a mentine hidratate straturile epidermei.
Utilizati lotiunile cu protectie solara. Pacientii care folosesc retinoizi ar trebui sa aplice lotiune cu protectie solara cu 15-20 de minute inainte de a iesi afara si sa poarte imbracaminte de protectie. Expunerea la soare poate cauza arsuri, care la randul lor pot declansa psoriazisul. Dar evitarea totala a soarelui poate face mai mult rau decat bine! O doza regulata de raze UV este intr-adevar buna pentru curatarea leziunilor psoriazice.
Purtati imbracaminte din bumbac. Materialele sintetice irita si incalzesc pielea si inrautatesc psoriazis si ar trebui evitate. Daca trebuie neaparat sa le purtati, purtati lenjerie groasa de bumbac pe dedesubt.
Aveti grija cand se strica vremea. Vremea rece si uscata inrautateste psoriazisul. Cremele emoliente si unguentele ar trebui folosite copios in timpul lunilor de iarna. Inainte de a aplica cremele hidratante, aduceti-va aminte sa umeziti pielea cu apa calduta. Utilizarea agentilor de umidificare, atat acasa, cat si la serviciu, poate adauga putina umezeala aerului in lunile de iarna si ajuta la evitarea extremelor. Tineti minte ca aerul conditionat poate usca pielea si poate agrava psoriazis la fel de tare ca iarna! Tinand aerul conditionat la nivel minim de racoare si aplicand regulat creme hidratante puteti depasi aceasta problema.
Evitati si medicamentele care agraveaza boala
Anumite medicamente luate pentru alte boli pot agrava sau chiar precipita psoriazisul. Medicamentele care pot declansa psoriazisul sunt:
Medicamentele impotriva malariei, cum ar fi Chloroquine
Inhibitorii beta (medicamente folosite pentru a trata hipertensiunea) si medicamentele pentru afectiuni ale inimii.
Corticosteroizi. Steroizii sunt sabii cu taisuri duble. Ei pot controla rapid psoriazisul sever, dar oprirea brusca a tratamentului poate declansa eruptii violente. Chiar si steroizii aplicati local ar trebui folositi cu foarte multa grija si sub supraveghere medicala.
Medicamentele antiinflamatoare care nu contin steroizi, cum ar fi Indometacinul, inrautatesc psoriazisul la majoritatea pacientilor.
Litiul este un medicament cunoscut pentru agravarea psoriazisului.
Daca mai aveti cazuri de psoriazis in familie sau daca suferiti si de alta boala, informati-va doctorul daca luati medicamentele de mai sus. El va va putea da substitute ale medicamentele care va agraveaza afectiunea.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu