Psoriazis - tratamente de-a lungul timpului

Inca de la primele semnalari istorice ale bolii, oamenii se bazau pe puterea soarelui si pe catranul de carbune ca singurele forme de tratament pentru psoriazis. De-a lungul anilor, cercetarile si experimentele au dus la descoperirea unor remedii mai eficiente, desi au fost facute si cateva greseli pe drumul cunoasterii. De exemplu, in 1819 printre tratamentele recomandate celor care sufereau de psoriazis erau incluse si aplicarea locala a mercurului, detoxifierea blanda a organismului, evitarea stimulentilor cum ar fi tigarile si alcoolul, utilizarea cremelor speciale sau tratamentul cu un antiinflamator bland existent in acele zile. De vreme ce existau inca multe intrebari fara raspuns despre psoriazis, doctorii se bazau pe cunostintele lor limitate pentru a-si ajuta pacientii.
Aproximativ acum 100 de ani, unii doctori erau de parere ca cel mai eficient tratament pentru psoriazis era luarea unei doze orale de arsenic, fosfor, chiar si terebentina. Va puteti imagina acest lucru? Sfaturile generale erau sa se evite suprasolicitarea in munca, excesele sexuale, alaptatul si orice stres sau presiune asupra corpului. De asemenea, erau recomandate si tratamentele la centrele Spa, insotite de relaxare din plin.
Prin anii 1920 au fost descoperite beneficiile luminii artificiale. In timpul acestui deceniu un anume doctor Goeckerman de la Clinica Mayo din Rochester, Minnesota, oferea un tratament special ca metoda sigura si eficienta impotriva psoriazisului. Tratamentul consta in aplicarea locala a catranului de carbune brut sub forma unor unguente sau solutii pe baza de catran, de 1-3 ori pe zi. De acelasi numar de ori, catranul in exces era indepartat, iar pacientul era apoi expus luminii ultraviolete (UV). Urma o baie de curatare pentru a indeparta cojitele de pe piele si orice reziduu de catran inaintea aplicarii unui nou strat de unguent. Aceasta procedura era repetata in medie timp de 2-6 saptamani pana cand pielea se curata; abia atunci pacientul era liber sa plece.
Cati oameni sunt afectati de psoriazis? Se estimeaza ca unul din 50 de oameni este afectat de o forma sau alta de psoriazis. Studii efectuate in comunitatile europene arata ca aproximativ 5% sufera de o forma de psoriazis, iar un sondaj preliminariu din Australia de Vest arata ca 2-3% din populatie este afectata. Acest lucru inseamna ca in Melbourne 60000 de oameni sufereau de psoriazis, iar la nivelul intregii Australii intre 630000 si 900000 de oameni sunt afectati. In Statele Unite ale Americii se estimeaza ca psoriazisul a afectat pentru 6 milioane de oameni, plus alti 1,2 milioane in Canada. Numerele sunt astronomice si continua sa creasca.
Ce cauzeaza aparitia psoriazisului? Desi nimeni nu cunoaste cu adevarat cauzele aparitiei psoriazisului, efectele acestuia sunt bine documentate. S-a descoperit ca pielea celor afectati de psoriazis devine mult mai groasa decat pielea normala. In mod normal, epiderma creste in mod continuu si se regenereaza la fiecare 30 de zile. In zonele de piele afectate de psoriazis, pielea produce un nou strat de epiderma in 3-4 zile si de aceea pielea se crapa si procesul de descuamare este insotit de mancarimi extreme. Acest proces este foarte asemanator celui de vindecare a epidermei dupa o rana - cu deosebirea ca pielea normala stie cand sa se opreasca, iar cea cu psoriazis nu.