Considerate initial blestemul zeilor, cazurile de psoriazis dateaza inca de pe timpul mitologiei grecesti, adica de aproximativ 2600 de ani. Cu toate acestea, boala nu a fost catalogata ca atare decat secole mai tarziu de catre Aurelus Celsus, un invatat roman care denumea psoriazisul „impeto”, ceea ce in limba latina inseamna „atac”.
Si Biblia face referiri la psoriazis, dar o denumeste in mod eronat lepra. Timp de sute de ani, oamenii care sufereau de psorizis erau ostracizati, de multe ori fiind fortati sa poarte cu sine un clopotel pentru a-i alerta pe ceilalti ca se apropie si sa hoinareasca precum cersetorii fara casa. Simpla lor aparitie era considerata insalubra, iar chiar si cei din apropierea lor puteau avea aceeasi soarta ca leprosii, cum ar fi riscul de a fi ars pe rug in secolul al XIV-lea.
In timpul Evului Mediu, se considera ca toate bolile care duceau la descuamarea si cojirea pielii erau de fapt cazuri de lepra. In realitate, psoriazisul a fost deosebit de alte boli de piele abia prin anii 1700, iar apoi a fost recunoscut ca o entitate clinica separata si specifica de catre Robert Willan in 1808; el a denumit-o pentru prima oara „lepra”, denumire derivata de la cuvantul grecesc „loops” (epiderma) si „leps” - descuamare.
Abia in 1840, acelasi Willan redenumeste boala „psoriazis” - un termen derivat de la cuvantul grecesc „psora”, ce s-ar traduce „mancarime”. Uimitor, dar psoriazisul a fost o boala care a fost inteleasa gresit mai mult de 2000 de ani inainte sa fie definita si denumita clar sub forma in care o cunoastem astazi.
Ce este psoriazisul? Este o boala cronica de piele care poate provoca anxietate si stres celor care sufera de aceasta afectiune. Este caracterizat de aparitia unor pete rosii si uscate, acoperite de cojite albe-argintii. Zonele cel mai des afectate de pe corp sunt coatele, genunchii, scalpul, unghiile si partile intime, iar in cazuri extrem de grave - intregul corp. Psoriazisul poate demoraliza profund.
La inceput, psoriazisul apare sub forma unor mici cosuri rosii care, pe masura ce boala avanseaza, formeaza cojite argintii. Aceste zone de descuamare se intalnesc pana la urma si formeaza arii afectate avand marimi diferite. Initial este destul de greu sa deosebesti psoriazisul de alte boli de piele, dar cu toate acestea, atunci cand apar cojitele argintii, diagnosticul este confirmat. Cand aveti senzatii de mancarime si vreti sa indepartati cojitele care v-o provoaca scarpinandu-va, este posibil sa apara picaturi de sange. Dermatologul meu mi-a spus ca in ceea ce priveste psoriazisul, daca nu sangerezi dupa ce indepartezi cojitele, atunci ai o problema foarte serioasa. Cand l-am intrebat ce vrea sa spuna exact prin asta, mi-a raspuns simplu: „cancer de piele”.
Intrebarea mea este: „Daca psoriazisul exista inca din timpurile biblice, care este legatura posibila dintre timpurile de atunci si prezent?” In acele vremuri nu existau poluanti toxici in aer asa cum sunt la momentul actual. Exista fructe din belsug. Ce stim ca ar fi putut declansa psoriazis in acele vremuri? Si de ce acesta a devenit atat de agresiv in zilele noastre? Pentru mine raspunsul este evident.